Jaarverslag 2015

Schiphol.nl   •   Contact

HomeOver onsConnecting the NetherlandsOnze organisatie

Onze organisatie


Het verbinden van Nederland met de rest van de wereld gebeurt niet alleen via Amsterdam Airport Schiphol. Weliswaar is de exploitatie van deze hubairport een van onze voornaamste activiteiten, maar ook onze andere luchthavens in Nederland vergroten onze reikwijdte en kracht. Schiphol Group is volledig eigenaar van de luchthavens Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport en heeft een meerderheidsbelang in Eindhoven Airport.

Schiphol Group


Verder werken we nauw samen met buitenlandse luchthavens die onze positie kunnen versterken. Daaronder vallen de luchthavens van Aéroports de Paris, waarmee we een kruisparticipatie hebben van 8 procent. Ook is Schiphol Group betrokken bij de activiteiten van JFKIAT in Terminal 4 op JFK International Airport in New York. De groep heeft een strategische samenwerking met de luchthaven Incheon, een belang in de luchthaven van Brisbane, en is actief op de luchthavens van Hong Kong en Aruba. Deze internationale activiteiten dragen significant bij aan het resultaat van Schiphol Group. We ontwikkelen onze activiteiten op een evenwichtige wijze, in binnen- en buitenland. Hierbij staan onze kernwaarden centraal: betrouwbaar, efficiënt, gastvrij, inspirerend en duurzaam.

We kunnen mede dankzij deze activiteiten en de kracht van de groep investeren in groei en topkwaliteit. Samen met onze sector- en businesspartners, de overheden en onze omgeving, kunnen we onze opdracht vervullen om de Mainport Schiphol verder te ontwikkelen als multimodaal knooppunt. Amsterdam Airport Schiphol positioneren we als Europe’s Preferred Airport, de voorkeursluchthaven voor reizigers, airlines en logistiek dienstverleners.

In de loop der jaren is de luchthaven uitgegroeid tot een van de grootste hubairports in Europa, met 322 directe bestemmingen. In 2015 groeide het aantal reizigers via Schiphol met 6,0 procent naar ruim 58,2 miljoen. Het vrachtvolume daalde met 0,7 procent naar 1,6 miljoen ton. Schiphol is een marktplaats van belang: alleen al op het luchthaventerrein is een vijfhonderdtal bedrijven gevestigd met in totaal ongeveer 65.000 werknemers.

Ook in de rest van de groep zit groei. Het aantal reizigers via Rotterdam The Hague Airport nam licht toe met 0,3 procent en het aantal reizigers via Eindhoven Airport met 10,3 procent. In 2015 vlogen in totaal 64,3 miljoen passagiers via de luchthavens van Schiphol Group, een stijging van 6,1 procent.

Om haar positie te handhaven en haar maatschappelijke opdracht te kunnen blijven vervullen, investeert Schiphol Group in de infrastructuur en de faciliteiten op de luchthavens. We streven naar een balans tussen een redelijk rendement op het eigen vermogen en een stabiele dividendontwikkeling enerzijds en een gematigde tariefsontwikkeling voor de airlines anderzijds. Het solide financieel beleid is erop gericht nu en in de toekomst volledig zelfstandig te kunnen voorzien in de financiering. Schiphol Group heeft vier aandeelhouders: de Staat der Nederlanden voor 69,8 procent, de gemeente Amsterdam 20,0 procent, Aéroports de Paris 8,0 procent en de gemeente Rotterdam voor 2,2 procent.