Jaarverslag 2015

Schiphol.nl   •   Contact

HomeStakeholder quotesSharon Dijksma

Sharon Dijksma

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu

Pioniersgeest

“2016 is het jaar van Schiphol. Honderd jaar geleden landden er drie één-motorige vliegtuigjes op een hobbelige akker met vier houten loodsen. Inmiddels komen en gaan hier ruim 58 miljoen passagiers met ruim 450 duizend vliegtuigbewegingen per jaar. Met 322 bestemmingen verbindt Schiphol ons land met de rest van de wereld. Een onmisbare factor voor onze economie, maar ook doorslaggevend voor het verbinden van mensen, culturen, kennis en wetenschap.

We mogen trots zijn op Schiphol. Ook omdat we groei hebben weten te realiseren in een dichtbevolkt gebied, waar veel mensen op een prettige manier willen wonen, werken en recreëren. Zonder goed overleg met de omgeving had Schiphol zich niet op deze manier kunnen ontwikkelen. Het nieuwe geluidsstelsel waar we nu aan werken, is een knap staaltje evenwichtskunst.

Het verleden geeft vertrouwen, maar het mag nooit omslaan in blind vertrouwen. Groei is niet vanzelfsprekend. De ontwikkeling van de Aziatische markt en de opkomst van de Golfstaten zorgen voor een andere verhouding in de mondiale luchtvaart. Er komen nieuwe grote luchtvaartmaatschappijen op de markt, net als nieuwe hubluchthavens. Al onze pioniersgeest en vermogen tot innovatie en samenwerking zal nodig zijn voor een duurzame toekomst van onze luchtvaart. Er liggen kansen om bijvoorbeeld niet de grootste te zijn, maar wel de beste, de meest innovatieve en duurzame luchthaven. Dit jaar ga ik dan ook samen met Schiphol en vele andere partijen werken aan een ‘actieagenda Schiphol’ om te bepalen welke stappen we op korte en lange termijn kunnen zetten.

Dit is het jaar van Schiphol waarin we stilstaan bij de geschiedenis maar vooral werken aan de toekomst.”